Geschreeuw in Pompeï!

pompeii 3pompeii 3 (2)

Mont  Vesuvius uitbarsting in 79  na  Christus. De  uitbarsting  van Vesuvius heeft toen een aantal  Romeinse  steden   onder  andere  Pompeï   volledig  vernietigd.  Het is  lang   geleden,  maar  als  je  een  rondleiding   neemt  op  de Vesuvius  of   vooral  rond  gaat  lopen   in  Pompeï, dan  voelt  het alsof  het  pas  gisteren  was  gebeurd.  Het  voelt  voor  mij  heel vreemd om hier  rond  te  lopen. Tegelijkertijd  ook  heel  mooi  en een  bijzondere ervaring om  hier  te  zijn.

De  Vesuvius   is  bijzonder   mooi om te zien.  Het  is  überhaupt   een   bijzondere  ervaring  om op  de  Vesuvius  te   mogen  lopen. Het  voelt  wel  heel   vreemd   om  hier  te zijn.  Ik  kom  nog   steeds   niet   van   dat   gevoel   af.  Ik   wist   in  Napel  pas  op  het  laatste  moment  dat   ik er  heen   zou   gaan.  Ik   heb   verder   niets   opgezocht  over  Pompeï   en  zeker  niet  over  de  vulkaan Vesuvius. Ik  ben  helemaal   open Minded  er heen gegaan.

De  sfeer  is  heel  anders  dan wanneer  je  op  een  andere  toeristische  locatie  komt. Mensen  praten   zacht   en   zijn   vooral   een   beetje  stil.  Zelfs   de   foto’s  in   een   grote  groep mensen  worden  in  alle  stilte  genomen.  Dat  ben  ik  totaal  niet  gewend  van een  grote  groep toeristen.  Aangekomen  in  Pompeï  werd  de  sfeer  nog  eenzamer.  Maar tegelijkertijd  doet  het  iets  met  je  ” de  stilte”   Ik  kan  het  gevoel  nog  steeds  niet  zo goed  beschrijven. De  ervaring  die   je  hier  opdoet  zowel  bij   Vesuvius    als   in  Pompeï,   doe   je    met  al   jouw   zintuigen.  Bijvoorbeeld:  Bij   Vesuvius   kun   je   de   vulkaanas   in   de   lucht  zien   en  ruiken   en   je   voelt   het   in  je  ogen  en  op  je  tong.   Wanneer  je  in  de  smalle  straten  van  Pompeï   loopt, hoor  je  af  en  toe  mensen huilen en schreeuwen. Je  hoort ook mensen  dansen  en  feesten.  De   geluiden  zijn  zo geïnstalleerd  om de  publiek  mee  te  laten  ervaren  hoe  het   in   Pompeï   was   tot   de   laatste  dag.  Toen  Pompeï  werd vernietigd  door de vulkaan  Vesuvius. De  geluid  installatie  zijn  op  een  leuke  manier  geïnstalleerd.  Je  hoort  het  geluid  niet  overal  en  je  weet  ook  niet  wanneer  je  het  geluid  kan verwachten. Tot  je opeens  komt  aanlopen  in  een  smal  straatje…..  en  onverwachts  hoor je door  een  klein raampje  mensen  schreeuwen  of  je  hoort  een  bepaalde  dansmuziek.  Best  griezelig  in  zo´n vernietigde  stad!  maar  ongelooflijk  mooi  en een  bijzonder  ervaring.

Ben  jij  in  Vesuvius of  Pompeï  geweest  en  had  je  ook  zo´n  gevoel ?  laat een reactie  hieronder  achter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s